Stresszkontroll logo

"Az egészség a legnagyobb érték.
Ezt akkor ismerjük fel, amikor már elveszett. Későn!"
- Dr. Guseo András

"Inkább fizess az egészség megőrzéséért,
mint a gyógyításért."
- ősi tibeti mondás

A stresszről

stressz_altalanosA stressz korunk legnagyobb kihívása. Ott leselkedik mindennapjaink perceiben, elkísér még legrejtettebb búvóhelyünkre is. Megjelenési formái kiszámíthatatlanok, a busz lekésésétől, a főnök leszúrásáig, a síkos úton elcsúszástól, a határidőről való lekésésig, az erős fizikai traumától, a visszatérő negatív gondolatig, mind, mind stresszt jelentenek a szervezetnek. Hatásai kiszámíthatatlanok és elképesztően sokoldalúak.

A stressznek két alapvető klinikai formája van: a mobilizáló stressz, a jó stressz, ami erőnket és energiánkat a cél elérésének érdekébe állítja. Ez sikereink hajtómotorja, hatására fáradhatatlanok leszünk, terveink kiválóan sikerülnek, vizsgán még az is eszünkbe jut, amiről nem is tudjuk, hogy hol, mikor hallottuk. Vannak olyanok, akiknek kifejezetten szükségük van a mobilizáló stressz hatására. E nélkül Szávay Ágnes biztosan nem tudta volna megfordítani a pekingi teniszdöntő mérkőzését. Az előadóművészt a fellépés előtti lámpaláza segíti a jobb produkcióra. Ez a fajtája a stressznek, amíg nem túlzott, addig nem ártalmas.

A gátló stressz hatására megbénulunk, elfelejtjük azt is, amit biztosan tudtunk, a vizsgán leblokkolunk, képtelenek vagyunk összefüggően beszélni, zavart benyomást keltünk. Hatása alatt a személy gátolt lesz, befelé forduló, meditáló, olyan, aki költőként a saját versét sem tudja elszavalni. Egyre fáradtabbak leszünk, álmatlanság gyötör, gyakori, vagy mindennapos fejfájások teszik elviselhetetlenné napjainkat. A negatív stressz pusztító hatású. E rombolás lehet hirtelen gyors, mint pl. a korai szívinfarktus, de gyakrabban elhúzódó, lopakodó és számos szakorvosnak komoly fejtörést okozó tünetek vagy kórképek okozója, vagy éppen a meglévők jelentős rosszabbítója.

A stressz minden ember számára egyszer mobilizáló, másszor gátló. Ugyanazt a stressz-hatást más személy másként élheti meg, függően a körülményektől, az előzményektől, neveltetésétől, és személyiségének vonásaitól. Mégis, mikor válik a stressz ártalmassá? Mit árthat nekem, hiszen egészséges vagyok? A résztvevők a nap folyamán saját speciális kérdéseikre is választ kaphatnak.

 

Alább megtekintheti a tanfolyam bemutató videoját.

Copyright © Neuro 2002 Bt.