Stresszkontroll logo

"Az egészség a legnagyobb érték.
Ezt akkor ismerjük fel, amikor már elveszett. Későn!"
- Dr. Guseo András

"Inkább fizess az egészség megőrzéséért,
mint a gyógyításért."
- ősi tibeti mondás

A stressz biológiai hatásai

stressz_biologiaiA stressz biológiai hatásairól szabadon

Több mint ezer patkányt veszettség vírusával oltottak be. Az állatok többsége rövid idő alatt veszettségben elpusztult.

Valamilyen csoda folytán néhányan túlélték a halálos vírusfertőzést, és tünetmentesen éltek tovább. Immunrendszerük valamilyen módon blokkolni tudta a vírusok fejlődését, és tünetmentes egészséges állatként éltek tovább. Egy hónap múlva a túlélőket tartós stresszhatásnak tették ki, mint pl. hideg vízben úszás, visszatérő áramütések, amely elől az állat nem tudott kitérni. Eredmény: rövid időn belül az összes állat elpusztult veszettségben. A stresszhatás lerontotta az immunvédekezést, ami nem tudta tovább fékezni a vírusok szaporodását, és azok öltek.

 

1. eset

A 31 éves nőbetegnél 7 éve bal alsó végtagi zsibbadással, majd ügyetlenséggel kezdődött a betegség. Feltételeztük, hogy a folyamat hátterében SM lapulhat. Akkor az agyvíz vizsgálata negatív eredményű volt. Az MR vizsgálat a koponyán belül nem adott SM-re jellegzetes elváltozást. 1 évvel később ismét bal alsó végtagi gyengeség alakult ki, amelyet mással nem tudtunk magyarázni, mint feltételezett alapbetegségével. 2003-ban nyaki szakaszon (CIII-IV) centrális porckorongsérv derült ki, ami azonban nem károsította a gerincvelőt, tehát tüneteiért nem lehetett felelős. Egy évre rá 2004-ben vegetatív zavarok jelentkeztek. 2006-ban agykoponya MR SM-re típusos kamra közeli gócokat írt le. Ekkor erős szédüléses panaszok miatt kórházi kezelés szteroiddal, ami után egy támbottal járóképessé vált. Egy napon egyik vállalkozása tönkrement. A hírt délelőtt kapta meg. Délután kettőkor nem tudott a székéből felállni. Mindkét lába béna lett. Ismét kórház, ismét szteroid infúziók. Hosszú idő múlva két könyéktámaszos bottal járóképessé vált. A megtehető távolság 200 méter volt sík, aszfaltozott terepen. Ebben a fázisban buszkirándulásra mentünk a Jeli arborétumba májusban, ahol 350 rododendron teljes virágpompáját csodálhattuk meg. A biztonság kedvéért ülőkocsit vittünk számára, hogy a 200 m megtétele után is tovább haladhasson velünk. Ki volt az, aki nem ült a kocsiba? Ő! A 200 méterre hitelesített személy 3500 m-t gyalogolt erdei úton, leülés nélkül. Utána kétnapi csendes pihenő következett, de helyreállt.

Két hónappal később egyik este gyermeke nem ért haza sötétedésre. El sem tudta képzelni, hogy a faluban hol csatangolhat. Minden rossz megfordult a fejében. Negyed órába telt, amíg a „haszontalan kölyök” a szomszédból előkerült, és az intenzív szorongásnak vége szakadt. Másnap reggel az ágyból nem tudott felkelni, mert mindkét lába béna volt. Ez alkalommal nem kapott szteroidot, várakozó álláspontra helyezkedtünk. Egy nap múlva lábai annyira javultak, hogy a fürdőszobába ki tudott menni. Újabb nap után állapota a régi volt, támbottal a szokásos 200 métert meg tudta tenni.

Mi történt ebben az esetben?

Jeliben pozitív stressz érte, un. eustressz, ami megsokszorozta erejét, míg odahaza két hónappal később az intenzív negyedórás szorongás produkált valamilyen anyagot a szervezetben, ami az átmeneti bénulást előidézte. Ez negatív stressz volt, vagy distressz.

 

2. eset

28 éves bankban dolgozó hölgy, akinek néhány koponyai góca mellett a második nyaki csigolya magasságában, a gerincvelőben borsónyi velőtlenedése van, ami azonban normál körülmények között semmilyen tünetet nem okoz. Ha olyan ügyféllel tárgyal, aki felidegesíti, fél-két órára elzsibbad a jobb karja, ami spontán rendeződik. Korábban jobb oldali tünetei már voltak, de teljesen visszahúzódtak, és a mindennapi életben semmilyen hátrányt nem okoztak.

Ebben az esetben is hasonló hatást észlelünk, mint a fenti esetben. Feltehetően a stressz olyan anyagot juttat a szervezetbe, amelyik az átmeneti tüneteket létrehozza.

 

3. eset

35 éves 2 gyermekes családanya. Első tünete négy éve jobb oldali gyengülés volt. A klinikai vizsgálat egyértelmű, agyvíz vizsgálattal és MR vizsgálattal alátámasztott sclerosis multiplexet igazolt. A felső háti gerincvelőben körülírt MR pozitivitás észlelhető, ami tüneteinek egy részét megmagyarázza. Két éve napozás közben jobb oldalában furcsa, viszkető, zsibbadó érzést érzett, ami spontán rendeződött néhány nap alatt. Újabb két évvel később tünetmentes időszakában, a nyári hőségben, kiránduláson, hosszú gyalogtúrába kezdett. Előtte két nappal már rejtett gyulladás miatt kisebb hőemelkedése volt. Néhány kilométer erdei séta után annyira elfáradt, alig tudott tovább menni, a jobb oldala gyengébb lett. Nehezen vonszolta ki magát az országútig, ahová gépkocsival jöttek érte. Másnapra rendeződött az állapota. Két hét múlva jobb oldali gyengesége jelentkezett, szédült, jobb oldalát furcsának érezte, írása romlott. Semmilyen akut kiváltó faktor környezetében azóta nem volt. Szteroid lökés hamar rendezte állapotát.

Ebben az esetben a szokatlan távú gyaloglás és a meleg okozta fáradtság késztette megállásra, ami a beteg szervezetének stresszes helyzetet jelentett. Feltehetően ennek és az átmeneti lázas állapot okozta immunaktivációnak késői hatásaként jelentkezett a jobb oldali gyengesége.

 

4. eset

52 éves nő. Vastagbél rákkal operálják. Az érintett bélszakaszt eltávolították, a seb gyógyulásáig a hasfalon sztómát készítettek, amit fél év múlva zártak. A műtét után két alkalommal kapott kemoterápiát. Másfél évig panaszmentes volt. Ekkor egy komolyabb stressz-hatást követően fáradékonnyá vált, egyre kedvetlenebb lett, szórakozottnak vélte magát feledékenysége miatt. Három hónap múlva fogyni kezdett és tovább gyengült. Ekkor ment vissza kontrollra az operáló intézetbe. Kiterjedt áttéteket találtak a tüdőben, izmokban, májban. Még egy hónapot élt.

Ebben az esetben ismét a stressz gyengítette le a védekező immunrendszert és adott lehetőséget a korábban szétszórt, a kemoterápia által nem elpusztított daganatsejtek újraéledésére, szaporodására.

 

Ilyen és ehhez hasonló problémákról csaknem minden beteg be tud számolni. A stressz jelentős tüneteket tud okozni, régi tüneteket aktiválni, akutan is, és néhány napos vagy hetes latenciával is.

Copyright © Neuro 2002 Bt.